02_2_skf_natt

Ett snyggare och tryggare Gamlestaden

Nov 2002 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden

Det finns en stor vilja att göra Gamlestaden snyggare och tryggare. Nu träffas stora och små fastighetsägare för att tillsammans se vad som kan göras bättre i stadsdelen.

Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden har startat projektet Snyggt, tryggt och trivsamt som, är det meningen, ska göra varje del av stadsdelen trevligare.

– Det handlar om att känna sig välkommen i stadsdelen, både som gäst och som boende, säger arkitekt Kajsa Sperling.

Hela Gamlestaden har delats upp i sju delar och fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i varje litet område samlas och diskuterar vad som behöver göras i det egna området för att det ska bli tryggare och trivsammare. I mötena deltar allt från stora fastighetsföretag som Poseidon till små bostadsrättsföreningar.

Konkreta förslag för ökad trevnad

Kajsa Sperling har i uppgift att arbeta fram konkreta förslag på förändringar, som kan handla om allt från förbättrad belysning till snyggare skyltar och mindre buskar. Främst ska förbättringarna vara sådana som fastighetsägarna genomför själva, men det kan även bli nödvändigt att försöka få kommunen att göra en del insatser.

Det kommer ta ett tag att gå igenom hela Gamlestaden på det här sättet, men förr eller senare kommer alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar få chansen att samlas i det egna närområdet.

Områdesansvariga fångar upp idéer

En av de som leder arbetet i det egna delområdet är Leif Kronberg, som representerar bostadsrättsföreningen HSB Lödöse. I hans område, det som vetter mot Nylöse Kyrka, har fastighetsägarna mötts ett par gånger.

– Vi har fått en bra och livlig diskussion. Det som känns mest upplyftande är att få träffa varandra och lära känna de andra fastighetsägarna och bostadsrättsföreningarna i grannskapet, säger han.

Under det första mötet fick de tips och idéer från projektledningen för Fastighetsägare i Gamlestaden, och under det andra mötet vandrade de runt i området i höstmörkret tillsammans med Kajsa Sperling.

– Med föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden känns det att det finns ett stöd i ryggen för förändringar, säger Leif Kronberg.

Leif Kronberg är säker på att diskussionerna kommer resultera i konkreta åtgärder för att förbättra trivseln. Att fastighetsägarna möts skapar samhörighet.

– Tidigare har man bara sett till sitt eget hus. Nu får man upp ögonen för hur andra sköter sitt, om de har ogräs i rabatten eller har gjort något snyggt. Jag tycker att vi har känslan av att vi kan lyfta området tillsammans.

Anders Gidefjord är en av de privata fastighetsägarna vid Bellevue. I hans område har man pratat om nya återvinningsstationer och belysningen vid parkeringen där det förekommit en del inbrott.

– Vi ska inventera vårt område och diskutera vad som kan förbättras. Det ska vara tryggt och trivsamt, säger han.

Stöd från Brottsförebyggande rådet

Projektet har fått positiv respons från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som finansierar Kajsa Sperlings tjänster med ett bidrag på 200 000 kronor.

– Det var ett ovanligt väl upplagt projekt. Det är bra att man gör en gedigen genomgång av området innan man gör förändringar, säger Lars Alexandersson på BRÅ.

Han bekräftar att till exempel bättre belysning och andra åtgärder i en stadsdel gör miljön tryggare.

– Det finns goda internationella exempel på att sådana insatser kan ge en minskad brottslighet, säger han.

Kommentarer

En kommentar till “Ett snyggare och tryggare Gamlestaden”

  1. Eve 2 Jan 2017, 21:08

    So many bloggers seem to chase the algo changes, only to get spanked another 6 months down the line. The next one will be aged domains which have been flipped. More than ever it's about quality original content and user experience. The better the user experience the higher you will rank.Chloe B recently po#3&des82t0;

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php