09_1_klotter

Klotter kan delvis förklara brottssiffror

Jun 2009 | Rapport Gamlestaden

Gamlestaden har blivit en tryggare stadsdel, men ändå ligger den totala polisanmälda brottsligheten på samma nivå 2008 som 2001.

Det är problematiskt, men det finns en faktor som delvis förklarar siffrorna och det är nivån på skadegörelsebrotten, som gått upp extremt sedan 2006, säger Lena Tunborn, projektledare i föreningen.
–Då anmäldes 133 skade­gör­elsebrott och 2008 anmäldes 311 brott. Här ingår det polis­anmälda klottret, och ökningen sammanfaller väl med rutinerna för det klottersaneringsprojekt som kommunen och föreningen bedrivit sedan 2006. Allt klotter som saneras polisanmäls nämligen.

Inbrotten minskar

Positivt är att den bostadsrelaterade brottsligheten som inbrott och försök till inbrott i lägenheter, källare och vindar, har minskat kraftigt. Mellan 2001 och 2008 minskade antalet anmälningar med 60 procent och antalet fullbordade bostadsinbrott från 16 till 4. Även den fordonsrelaterade brottslig­heten har minskat, och detta med 29 procent, säger Lena Tunborn.

Nivån på våldsbrottsligheten visar dock en annan trend. Från att ha gått ner åren 2001 till 2003, från 184 till 143 anmälda brott, har den sedan gått upp. Förra året anmäldes 199 våldsbrott i Gamlestaden, vilket är i nivå med 2001.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Finbesök till Gamlestaden idag. Trygghetskommissionen leds av Fredrik Reinfeldt och är en grupp tillsatt av försäkringsbranschen för att arbeta fram förslag för ökad trygghet och för att förebygga vardagsbrottslighet. Med i kommissionen är också bland andra Nalin Pekgul, sjuksköterska och fd riksdagsledamot för S. Från Gamlestadens sida var vi Malin Rosenqvist, AnnaMaria Bilén, stadsdelsdirektör Gitte Caous, polischefen Ulf Merlander, Platzers Björn Larsson och Helena Holmberg som tog emot. ... See MoreSee Less

Idag trevligt studiebesök till Gamlestaden från den vackra staden Örebro. Peter Hovlund och Aydin Gurda från Öbo och Mikael Blixt får Västerporten försöker tänka ut hur de ska arbeta BID-inspirerat i Vivalla och andra områden i Örebro. ... See MoreSee Less

Fastighetsägare i Gamlestaden har delat Julia Götstedts inlägg. ... See MoreSee Less

Öl och pizzaprovning

October 26, 2017, 7:00pm - October 26, 2017, 11:00pm

Den 26 oktober kl 19:00 kör vi öl och pizzaprovning tillsammans med Spike Brewery i Gamlestan. Det blir fem olika öl med fem olika passande pizzabitar till. Platserna är begränsade och priset fö...single.php